04.09.2024
 

Jak zkrátit lhůty splatnosti faktur? Použijte faktoring!

V obchodním světě je rychlý přístup k hotovosti často klíčem k úspěchu. Společnosti s dlouhými lhůtami splatnosti faktur mohou čelit problémům s peněžním tokem, což může brzdit jejich růst a stabilitu. Jedním z účinných řešení tohoto problému je faktoring. V tomto článku se podíváme na to, jak faktoring funguje a jaké výhody může přinést Vaší společnosti.

Co je faktoring?

Faktoring je finanční služba, která umožňuje firmám získat okamžitou hotovost za své neuhrazené faktury. V podstatě prodáte své faktury faktoringové společnosti, která Vám ihned vyplatí 80 % jejich hodnoty, a zbytek po obdržení platby od Vašich zákazníků. Je důležité poznamenat, že faktoring není půjčka, takže nevzniká žádný dluh. Jedná se o prodej Vašich pohledávek, nikoliv o půjčování peněz.

 
 

Výhody faktoringu

  1. Rychlejší přístup k hotovosti: Faktoring Vám umožní získat peníze za Vaše faktury okamžitě, místo čekání na jejich splatnost.
  2. Zlepšení peněžního toku: Stabilní peněžní tok Vám umožní lépe plánovat a investovat do rozvoje Vašeho podnikání.
  3. Snížení rizika neuhrazených faktur: Faktoringové společnosti přebírají riziko neuhrazených faktur, což snižuje finanční riziko pro Vaši firmu.
  4. Zvýšení konkurenceschopnosti: S více dostupnými prostředky můžete rychleji reagovat na tržní příležitosti, zvýšit svou konkurenceschopnost a podpořit růst Vaší společnosti.

Jak faktoring funguje?

  1. Výběr faktoringové společnosti: Vyberte si spolehlivou faktoringovou společnost, která nabízí podmínky odpovídající Vašim potřebám.
  2. Proces předkládání faktur: Prodejte své faktury faktoringové společnosti. Ta převezme faktury a vyplatí Vám 80 % jejich hodnoty, obvykle do 24 hodin.
  3. Proces výplaty: Faktoringová společnost vyplatí zbytek částky poté, co inkasuje platbu od Vašich zákazníků, přičemž si odečte svůj poplatek.
  4. Správa a inkaso pohledávek: Faktoringová společnost se postará o inkaso pohledávek, což Vám ušetří čas a úsilí.

Kdy využít faktoring?

Faktoring může být obzvláště přínosný pro společnosti v rychle rostoucích sektorech, které mají dlouhé lhůty splatnosti faktur a potřebují rychlý přístup k finančním prostředkům. Nejenže poskytuje potřebný peněžní tok, ale také podporuje firmy v jejich růstových snahách tím, že zajišťuje prostředky na reinvestice do jejich provozu. Pokud čelíte problémům s peněžním tokem nebo chcete snížit riziko spojené s neuhrazenými pohledávkami, faktoring by mohl být ideálním řešením pro Vás.

Jak vybrat správnou faktoringovou společnost?

Faktoring je efektivní nástroj pro zkrácení lhůt splatnosti faktur a zlepšení peněžního toku. Pokud Vaše společnost čelí problémům s dlouhými lhůtami splatnosti faktur, zvažte faktoring jako řešení.

Chcete se dozvědět více o tom, jak Vám faktoring může pomoci zkrátit lhůty splatnosti faktur a zlepšit peněžní tok? Kontaktujte nás nezávazně prostřednictvím našeho formuláře a my se Vám ozveme. Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy a pomůžeme Vám najít nejlepší řešení pro Vaši firmu.